ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ | ‘Εναρξη: 13/06/2023
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Έναρξη webinar: 13/06/2023
Κόστος συμμετοχής: € 200
θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom
Το σεμινάριο έχει επικυρωθεί από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο
CPD μονάδες : 12
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 25337780
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: 13/06/2023 17:00 – 20:15
- Η έννοια της προσφυγής «Απόφαση» «Πράξη» «Παράλειψη» κατά τη νομολογία.
- Η εκτελεστότητα ως αντικειμενική προϋπόθεση της προσφυγής, «ασκούντων εκτελεστικήν ή διοικητική λειτουργία»
- Η έννοια – Διάκριση σε Δημόσιο – Ιδιωτικό Δίκαιο.
- Η σημασία και η νομολογία
ENOTHTA 2: 19/06/2023 17:00 – 20:15
- Υποκειμενικές προϋποθέσεις για την άσκηση της προσφυγής.
- Το Έννομο Συμφέρον.
- Οι προσδιορισμοί «προσωπικό» «άμεσο» κατά τη νομολογία.
- Η actio popularis.
- Συμφέρον ή ενδιαφέρον;
- Νομικά πρόσωπα, Δημόσιες Αρχές, Περιβάλλον και Έννομο Συμφέρον.
- Οι αγκυλώσεις της Κυπριακής νομολογίας.
- Έκλειψη Έννομου Συμφέροντος.
- Συνέπειες.
ENOTHTA 3: 23/06/2023 17:00 – 20:15
- Προθεσμία Άσκησης Προσφυγής.
- Γιατί ανατρεπτική;
- Οι πολλαπλές επιπτώσεις.
- Εκπρόθεσμη Προσφυγή
- Βάρος απόδειξης – Λόγοι ακυρώσεως – η Αντισυνταγματικότητα Νόμου ως λόγος ακυρώσεως
- Η Νομολογία.
ENOTHTA 4: 28/06/2023 17:00 – 20:15
- Η Ενεργός Συμμόρφωση Έννοια.
- Τι διαλαμβάνει.
- Μη Συμμόρφωση- Έλεγχος.
- Η επιβολή κυρώσεων.
- Η Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και το Νομοσχέδιο που εκκρεμεί.
Ανάγκη Κατάρτισης:
Το Διοικητικό Δίκαιο, αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την δομή, την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τον έλεγχο που υπόκειται, κατά την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών. Οι Διοικητικές Πράξεις, επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες τους κράτους.
Μέσω των διατάξεων του Άρθρου 146 του Συντάγματος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκύπτει και κατοχυρώνεται η Δοικητική Δικαιοσύνη.
Διασφαλίζεται ο δικαστικός έλεγχος των διοικητικών πράξεων, παρέχοντας το έννομο δικαίωμα προσφυγής της διοικητικής απόφασης, η οποία επηρεάζει ευθέως το άτομο είτε ως μέλος κοινότητας, δια της ίδιας της απόφασης ή μέσω παραλείψεως, αυτής.
Η ανάγκη κατάρτισης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, έγκειται στην ανάγκη των εγγεγραμμένων δικηγόρων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, για ουσιαστική κατανόηση των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων, των προθεσμιών και των νομικών διαδικασιών που προβλέπονται από το διοικητικό δίκαιο και συγκεκριμένα από το υπό αναφορά άρθρο του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να υπάρχει ετοιμότητα από τους συμμετέχοντες και πληρότητα γνώσεων, προς άσκηση των εργασιακών τους καθηκόντων. Η μεταβλητότητα που υπάρχει στο δικαστικό και νομοθετικό πεδίο, απαιτεί την τακτική ενημέρωση για πιθανές αλλαγές αλλά και για βαθύτερη κατανόηση, για να μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες που να στηρίζονται στην εγκυρότητα και στην αξιοπιστία.
Οι συμμετέχοντες, θα έχουν τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 146 του Κυπριακού Συντάγματος, σχετικά με την έννοια της προσφυγής, τις υποκειμενικές προϋποθέσεις της, το Έννομο Συμφέρον που πρέπει να υπάρχει, την έννοια Actio popularis, τα υποκείμενα, τα κωλλύματα και τις αγκυλώσεις της Κυπριακής νομολογίας, τις προθεσμίες προσφυγής και εν γένει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της, την έννοια της Ενεργούς Συμμόρφωσης και το Νομοσχέδιο που εκκρεμεί.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ
ΗΛΙΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η κυρία Νικολάου σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Συνταγματικό Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου της Κύπρου και υπηρέτησε ως δικαστής και στη συνέχεια ως Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Για δύο θητείες (1998-2010) διετέλεσε Επίτροπος Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ασυμβιβάστου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι Αν. Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick και έχει εκδώσει 4 βιβλία για τις Θεμελιώδεις Αρχές του Διοικητικού Δικαίου, τον Δικαστικό Έλεγχο των Διοικητικών Πράξεων, την Διοικητική Δικαιοσύνη και τον Έλεγχο της Συνταγματικότητας των Νόμων.